Spelkosmos

Episod 3: Spela gamla spel idag

Ladda ner (38,5 MB)

Prenumerera på podden via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts eller mata in RSS:en i din podcast-app.

Varje dag släpps nya spännande spel. Men sen finns ju också alla äldre spel som du kanske missat. För att inte tala om mega-gamla spel som väcker nostalgikänslor. Vad tycker vi om att spela äldre spel idag och hur gör man rent praktiskt för att spela gamla godingar?

Spel som det snackas om

För dig som vill komma igång

Är du sugen på att spela det där gamla spelet du aldrig hann spela? Eller bara uppleva lite nostalgi? Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga.

  • Kolla om det finns en nyutgåva. Leta upp spelet du är intresserad av på Wikipedia där det ofta står om det finns en nyutgåva (och i så fall på vilka plattformar).

  • VirtualConsole finns för både Wii och Nintendo 3DS med ett stort utbud av Nintendo-klassiker.

  • Köp begagnade spel på till exempel Blocket eller Tradera. Ebay är också ett hett tips. Undersök om dina konsoller är bakåtkompatibel innan du köper begagnat. Nintendo 3DS kan spela DS-spel och PlayStation 3 klarar Playstation- och Playstation 2-diton.

  • Kan du inte spela gamla PC-spel för att du sitter på en Mac eller Linux-maskin? PlayOnMac och PlayOnLinux fixar biffen.

  • Äventyrsspelfantast? Om du har kvar gamla klassiker från LucasArts eller Sierra kan du spela dem på nästan vilken plattform som helst tack vare programmet ScummVM. Beneath a Steel Sky är dessutom gratis.